Hoe werkt een warmtepomp

Gratis energie om je woning op te warmen klinkt natuurlijk mooi. Maar hoe werkt dat dan?
Een warmtepomp bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat je gebruik kunt maken van de gratis energie.

  • Warmtebron: de warmtebron is de plaats waar de warmtepomp z’n basiswarmte uit onttrekt. Afhankelijk van het gekozen systeem kan dit de bodem, de buitenlucht of een andere bron zijn.
  • Verdamper: In de verdamper wordt de basiswarmte van de warmtebron overgegeven aan een koudemiddel. Dit koudemiddel zorgt voor de overgaven van de brontemperatuur aan de overige onderdelen van de warmtepomp.
  • Compressor: De compressor zorgt ervoor dat de druk wordt verhoogd. Het koudemiddel krijgt door deze drukverhoging een hogere temperatuur. Vervolgens loopt het koudemiddel met een hoge temperatuur naar het volgende onderdeel.
  • Condensor: In de condensor wordt de hoge temperatuur van het koudemiddel overgedragen aan het cv-water, het water dat door je vloerverwarming of je radiatoren loopt. Het koudemiddel koelt hier iets va af en vervolgt z’n weg naar de volgende stap.
  • Expansieventiel: In het expansieventiel wordt de druk weer teruggebracht. Het koudemiddel koelt weer verder af en loopt weer door naar de verdamper waar het weer de warmte uit de bron kan opnemen. Het hele proces begint nu weer opnieuw.

Schematische werking warmtepomp:

Schematische werking warmtepomp

UW WONING DUURZAAM VERWARMEN!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.